Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο

Τέλος το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Ιουλίου 2009. Το υπουργείο Υγείας ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών εν όψει της εφαρμογής του νόμου με το σύνθημα «Την 1η Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο».

Τη συναίνεση της κοινωνίας για την εφαρμογή των μέτρων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί βαθιά τομή στα θέματα πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών. Ο νόμος προβλέπει και την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανήλικους.

Οι πολίτες που συμφωνούν με τα μέτρα του υπουργείου για το κάπνισμα ανέρχονται σε ποσοστό 70%-80%, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης. Ο κ. Μπεχράκης τόνισε πως «η εικόνα που παρουσιάζουμε ως χώρα απέναντι στους μη καπνιστές είναι τριτοκοσμική. Εκεί που αφήνει παράθυρα ο νόμος στα κάτω από 70 τετραγωνικά μαγαζιά υπάρχει αδικία για τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης, «είναι γεγονός ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έρθει οδηγία που θα απαγορεύει ακόμη και σε αυτά τα καταστήματα το κάπνισμα. Είναι θετικό αυτό το μέτρο για τη χώρα και ειδικά για την παρουσία της χώρας στο εξωτερικό».

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος. Όπως δήλωσε, «ήδη στείλαμε στους δήμους χαρτί, με το οποίο θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν εντός 10 ημερών τι επιθυμούν από τα δύο και στη συνέχεια θα υπάρξει και ειδικό σήμα που θα ξεχωρίζει τα καταστήματα».

«Όσον αφορά, πρόσθεσε, στα άλλα καταστήματα, θα υπάρχει ειδικός χώρος για τους καπνιστές».

«Δεν είμαστε κατά της απαγόρευσης, αλλά δε μπορεί οι ιδιοκτήτες καταστημάτων να είναι υπεύθυνοι για κάποιον που θα καπνίσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος των εστιατόρων Γιάννης Τσάκος. «Δε μπορούμε, είπε, να παίζουμε το ρόλο του αστυφύλακα, ούτε να πληρώνουμε τα βαριά πρόστιμα. Η διαβεβαίωση που μας είχαν δώσει, όμως, ήταν ότι δε θα είχαμε πρόστιμα, αλλά ο υπουργός δεν κράτησε την υπόσχεσή του».

Ο κ. Τσάκος τόνισε ότι «μας ξεγέλασαν, καθώς δε μετείχαμε στην επιτροπή που θα έπρεπε να είμαστε κι εμείς», προσθέτοντας πως «δε μπορεί να ισχύσει ο νόμος στα νυχτερινά κέντρα, αντιθέτως θα πρέπει να εφαρμοστεί σύγχρονη τεχνολογία εξαερισμού».

«Το πώς θα γίνεται ο έλεγχος είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και θα το δούμε στην πράξη», απάντησε ο κ. Καλογερόπουλος που κάλεσε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων σε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή:http://news.pathfinder.gr/scitech/547095.html

10 σχόλια:

  1. Αχ δεν κοιτάνε τα χάλια της Ελλάδας σε παιδεία και οικονομία και πολιτισμο το τσιγάρο τους χάλασε την εικόνα! Αυτοί οι άνθρωποι ζουν πραγματικά στον κόσμο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. enα εξαμηνο πιο μπροστα απο οτι ειχε προβλευτει ε?...... γιατι? για να αρπαξουν παλι μιζες απο τα μαγαζια και τους ,,παραβατες?,,

    με φουντοσες!!!!

    καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αντε να δουμε
    θα τηρηθει ή λιγο στην αρχη και μετα ξανα στα ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ για να πω την αλήθεια είμαι καπνίστρια, αλλά συμφωνώ ότι γινόμαστε βάρος και φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους μη καπνίζοντες... Πολλές φορές και μας τους ίδιους μας ενοχλεί ο καπνός. Τώρα τι θα κάνουμε με τα νέα μέτρα; Εγώ αγόρασα το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την προϋπόθεση ότι θα κόψω το κάπνισμα.... είδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα συμφωνήσω με τον Μουσικούλη...Αυτό μας μάρανε! είμαι φανατική καπνίστρια με καλούς τρόπους όπως φαντάζομαι ότι είναι και άλλοι πολλοί καπνιστές. Προσπαθούν με φασιστικό τρόπο να μας επιβάλλουν όλες τις ξενόφερτες μαλακίες. Ας λύσουν όλα τα άλλα και μετά ας ανάψουμε ένα τσιγάρο να δούμε τί θα κάνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως θα αργήσει να περάσει από ένα νομοσχέδιο στην πράξη πάαααρα πολύ...Εδώ είναι Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το πιστεύω με ΤΙΠΟΤΑ να τα καταφέρει η Ελλάδα!
    Μακάρι αλλά ...χλωμό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγω δεν καπνίζω τόχω κόψει αρκετό καιρό τώτα...αλλά θα πώ ότι τα μέτρα αυτά είναι για να τα αρπάξουν πάλι......όπως με τα χωρίσματα που έκαναν....για να κόψουμε το τσιγάρο πρέπει να μας μάθουν από μικρά..τι σημαίνει.....
    μακάρι..να γίνει κάτι να σωθει κόσμος.

    νάσαι καλά πολύ ωραίο θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλήσπερα παιδιά! Εγω είμαι μη καπνίστρια κ ελπίζω να γίνει... Φυσικά συμφωνά απόλυτα μάζι σας πως έχουμε σοβαρότερα προβλήματα... Ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει κ με αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σιγα μην κοπει το καπνισμα στην ελλαδα... στην Ευρωπη μπορει. Αλλο Ελλαδα, αλλο Ευρωπη. Και μην ξανακουσω παραπονα οτι ειμαστε 3κοσμικη χωρα. Απ αυτο 8α φανει ποσο σεβομαστε τον συνανθρωπο μας. Καθολου. Ολοι το ξερουμε. Η πρωτη σκεψη του μεσου Ελληνα (οταν ανακοινωθηκε το μετρο) ηταν πως θα βρει τροπο να την σκαπουλαρει. Να παρανομισει με λιγα λογια.
    din

    ΑπάντησηΔιαγραφή