Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Η Ώρα της Γης

Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.

Περισσότερες από 64 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης 2009. Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, καθώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως μία τόσο απλή ενέργεια, όπως το να σβήσουν τα φώτα τους, μπορεί να έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην έλευση της αλλαγής.

Η Ώρα της Γης είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης.

πηγή http://www.earthhour.org/about/gr:el


19 σχόλια:

  1. ολοι θα παρουμε μερος

    καλως σε βρηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια και απο μενα..
    εξειρετικη σκεψη και συγκηνητικοι προβληματισμοι..
    Δεν χανομαστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια, καινούργιος στο μπλογκ σου. Ανήκοντας στα είδη που κινδυνεύουν από την καταστροφή του περιβάλλοντος (ως... πιγκουίνος), αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση και βέβαια έχει αξία και σημασία.
    Προτιμώ, όμως, να μας δω όλους να ασχολούμαστε καθημερινά με το περιβάλλον, να αποκτούμε οικολογική συνείδηση και να μην... ξεπλένουμε απλώς, τις ενοχές μας επειδή θα κλείσουμε για μία ώρα τα φώτα. Δεν αρκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έκανες πολύ καλά και το ανέβασες για να μην ξεχνάμε...μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα.Όλοι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. για μένα είναι μια ανούσια ενέργεια όπως οι ευχές της πρωτοχρονιάς και των γιορτών, όπως οι διάφορες ημέρες για τα ζώα, τη γη, το περιβάλλον τη γυναίκα, κλπ, που τους θυμόμαστε μόνο μια μέρα και όλη την υπόλοιπη χρονιά συνεχίζουμετηην πεπατημένη.

    Μια μέρα σαν την 28 Μαρτίου θα έιχε νόημα αν ήταν κλιμακούμενη και με κάποια δημιουργικότητα η αποχή από το ρεύμα, αν πχ φέτος ήταν 2 ή παραπάνω ώρες, αν ορίζονταν και δεύτερη ή τρίτη μέρα τη χρονιά, ώστε η συνεχής αύξηση του χρόνου να μας έβαζε και σε έναν τρόπο ζωής διαφορετικό για το πώς θα περάσουμε αυτό το αποηλεκτρικοποιημένο χρονικό διάστημα.

    Ασφαιρα πυρά είναι, ήδη υπάρχει και αντικίνημα που λέει ανάψτε τα πάντα. Εγώ το μόνο που θα κάνω είναι να μην κάνω τιποτε, να περασω εκείνη την ώρα όπως κάθε άλλη, ούτε παραπάνω ούτε καθόλου φώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς το Skouliki, φυσικά κ θα πάρουμε μέρος!


    Γεια σου fanny-banny, να 'σαι καλά!


    Πιγκουίνε καλως ήρθες στο blog, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.


    homemade γεια χαρά, σ' ευχαριστώ να σαι καλά!


    ΑΝΤ 'ΑΥΤΟΥ δίκιο έχεις! Ολοι πρεπει να βοήθησουμε.


    Τyler Durden καταλαβαίνω πως το λες αλλά κάνουμε απλά μια προσπάθεια κ καλό είναι να συμμετέχουμε όσοι περισσότεροι μπορούμε. Που ξέρεις μπορεί να ξαναγίνει κ να το καθιερώσουμε να το κάνουμε κάποιες φορές το χρόνο. Για μας δεν θα είναι τίποτα να μην έχουμε για μία ωρα φως για τον πλανήτη όμως θα είναι κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητηρια πολυ καλο...ετσι για να αφυπνιζομαστε που και που...πριν να ειναι πολυ αργα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να είσαι καλά κ εσυ SKROYTZAKO

    Φεγγαρολουστη ευχαριστώ πολύ. 'Οπως τα λες είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εχω να πω οτι γυρω απο μενα παρκα εκκλησια δρομος ολο ανοιχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς κ σε μένα υπήρχαν αρκετά φώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα και καλώς σε βρήκα! μπράβο που το έγραψες! όμορφη συμβολική κίνηση, που όμως δεν αρκεί, δυστυχώς... πρέπει σιγά σιγά να καταλάβουμε πως, δεν αρκεί να θυμόμαστε το περιβάλλον μια φορά το χρόνο... και να αλλάζουμε όσο μπορούμε συνήθειες... δεν είναι αργά για να αλλάξουμε την κατάσταση... αν και είδα και εγώ πολλά φώτα στη γειτονιά...
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και γω στήριξα την όλη προσπάθεια, αλλά φοβάμαι ότι θα καταλήξει σαν τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου.
    Να δείτε που θα γίνει έθιμο να αγοράζουμε κεράκια από του χρόνου τέτοια μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλησπέρα 117! Το θέμα είναι πως ούτε καν μια φορά το χρόνο δεν το θυμόμαστε ή μάλλον το θυμήθηκαν κάποιοι. Δυστυχώς οι Έλληνες σε κάτι τέτοια είμαστε πίσω.

    Γειά σου Μάνο! Σε καμία περίπτωση δεν αρκεί μόνο μια φορά το χρόνο αλλά αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάποια άλλες συνήθειες τοτέ έστω μία φορά το χρόνο να γίνεται σωστά κ απ όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μήπως να το καθιερώσουμε συχνότερα; Ωραία ήταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ναι ρε παιδιά να το καθιερώσουμε αλλά να το οργανώσουμε καλύτερα, εγώ είχα κανονίσει βράδυ μαγειρικής στο σπίτι! Να συντονιστούμε, τί έχει να κάνει ο καθένας, όχι έτσι μπαμ πάμε σάββατο 8.30. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Πολύ εγωίστρια αυτή η Γη πια... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κitsomitso κ εμένα θα μου άρεσε να γινόταν πιο συχνα!


    Κ εσυ βρε Μάνο τοσο καιρό το ξέρουμε αυτο το Σάββατο βρήκες να κάνεις βράδυ μαγειρικής... Ελπίζω να πήγε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ναι μια χαρά πήγε :)
    ΥΓ. Μη φανταστείς ότι μαγείρευα εγώ, είμαι τελείως άσχετος χεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή